Tibetansk Spaniel - Rasestandar.


Tibetansk spaniel er en meget intelligent hund som stammer fra fjelltraktene fra Tibet. De små hundene ble opprinelig oppdrettet i klostrene og munkene satte meget stor pris på dem. Hundene ble brukt som utkikkshunder og varslet med bjeffing at besøkende var på vei. Denne egenskapen finner man fortsatt i rasen, og det er en utmerket familiehund som varsler når noe uvanelig inntreffer. Akkurat slik som de lå på klostermurene i Tibet liker de ofte og klarte til en utkikkspunkt som f. eks et vindu. Disse små hundene er ikke vakthunder i ordens forstand og skal derfor ikke vise aggresjon eller bite. De har litt reservert holdning til fremmede, men vil akseptere deg som en del av familien når de har fått til tid og bli kjent med deg.

Vær oppmerksom på at når de blir bedømt liker de ikke og bli “overfalt” av dommeren, de vil heller ikke ha direkte øyenkontakt med deg.

Tibetansk spaniel er vanlig vis sunn og frisk rase som ofte lever lenge. Det er ikke uvanelig at de er aktive og vitale til de er 15-16 år. De har tilpasset seg godt det behagelige livet i de moderne hjem fra livet i klostrene hvor de måtte være sterke for og overleve.

De er kjærlige og naturlig nysgjerrige og vil vite hva som skjer, dette gjør at de ofte kjeder seg når de skal stå stille i utstillingsringen. Tibetansk spaniel liker og sitte/ligge på noe, og henter ofte noe mykt og ligge på f. eks et kjøkkenhåndkle eller den rene klesvasken. Tibetansk spaniel er en meget glad og intelligent hund, men den er også meget uavhengig og vil selv bestemme når den vil samarbeide. En Tibetansk spaniel skal ha verdighet og stolt holdning, som antyder hvor mye den var verdsatt i Tibet av de merkeligste munkene, deres herrer.

Munkene solgte ikke hundene, men gav dem i gaver til verdsatt venner.

Rasen trives med mye menneskelig kontakt og hundene bør aldri ikke skilles fra sine eiere over lengre tid. Du bør ikke dominere en Tibetansk spaniel og er du eieren av en bør du ikke vente absolutt lydighet. SKAL DU HA EN LYDIGHETSCHAMPION BØR DU VELGE EN ANNEN RASE, men Tibetansk spaniel gir deg en utfordring og spenning i hverdagen. Bare det bør oppleves!!!


HELHETSINTRYKK.
Tibetansk spaniel skal være en liten, aktiv og årvåken hund. Konturen skal gi et vel balansert innrykk, og kroppslengden skal være noe lengre enn mankehøyden. Den skal være glad og selvsikker, meget intelligent, men noe reservert oven fremmede. Temperament skal være våkent, den er lojal men avhengig.

TIBETANSK SPANIEL ASSOCIATION.
Denne beskrivelsen er kun rettledning. Ved bedømmelse må man ha helt klart for seg hvordan en typisk Tibetansk Spaniel skal se ut. Når vi er på en tibbe bør vi forsøke å finne en nysgjerrig/årvåken hund som viser interessere for alt omkring seg, og som har det orientalske uttrykket som typisk for rasen. En tibbe skal ikke være overdrevet på noen måte, verken i vek, størrelse eller pels. Det er meget viktig å se på helhetsbildet av hunden og forsikre seg om at det finnes tilstrekkelig med dagslys under den.

HODET.
Hodet skal være lite i forhold til kroppen, og bæres stolt. Det skal være en maskulint hos hannhunden, men ikke grovt. Skallen skal være lett hvelvet og passelig bred og lang. Stoppen skal være moderat maskert. Snutepartiet skal være middels langt, stumpt med tykke fyldige overlepper og uten rynker. Haken skal være passelig bred og dyp. Svart nesebrusk er å foretrekke.

ØYNE.
Øynene skal være mørkebrune, ovale, skinnende og uttrykksfulle av middels størrelse. De skal være plassert godt fra hverandre men frem overrettede. Øyenlokksrennene (eye line) skal være sort.

ØRER.
Ørene skal være av middels størrelse, hengende og riktig dekket med pels på den voksne hunden. Det er ønskelig at de bæres så vidt over skalle taket, men de må ikke være lette og luftige. Store, tunge og lavt ansatte ører er utypisk.

BITT.
Lett underbitt. Tennene skal være jevnt plassert og underkjeven bred med god plass mellom hjørnetennene. Fult tannantall er ønskelig. Tennene eller tungen må ikke sees når munnen er lukket.

HALS.
Halsen skal være passelig kort, sterk og vel ansatt. Den skal være dekket av man eller “sjal” av lengre pels, som er mer fremtredende hos hannhunder enn hos tisper.

KROPP.
Lengden målt fra bryst til halesatsen skal være lengre enn mankehøyden. Brystkassen skal være velutviklet. Ryggen skal være rett, ikke krummes.

FORLEMMER.
Moderat ben stamme. Underarmens ben er litt buer med faste albuer som sitter godt inntil kroppen. Skuldrene skal være velplasserte.

BAKLEMMER.
Baklemmene skal være velbygde og sterke. Hasene skal være lavt ansatte og parallelle sett bakfra. Knærne skal være moderat viklet.

POTER.
Små og velformerte harepoter med frynser mellom tærne. Frynsene er ofte noe lengre enn poten. Runde kattepoter er uønsket.

HALE.
Halen skal være høyt ansatt, og rikelig dekket med langpels. Den skal bæres i en glad bue innover ryggen under bevegelse. (I stående skal halen bæres hengende).

BEVEGELSE.
Bevegelsene skal være kvikke, frie, ledige og parallelle.

PELS.
Pelsen skal være silkeaktig i strukturen. Glatt i ansiktet og på fremsiden av bena. Den skal være av moderat lenge på kroppen og flatt til liggende. Underpelsen skal være fin og tett. Ørene og bakbena skal ha bra med frynser. Halen og baksiden av lårene skal være godt dekket med lang pels. Kroppen må være overpelset. Tispen har gjerne mindre pels og man enn hannhunder.

FARGE.
Alle farger og kombinasjoner av farger er tillatt.

STØRRELSE.
Mankehøyden skal være rundt 25,5 cm.

VEKT.
Ideell vekt er 4,2 - 6,9 kg.

Foto tatt av Mari Karlstad ( uten dekor rundt, da) til ei utstilling hund & eier på Tromsø Museum. Fra 1. des. 08 og til 21.jan.09. Foto tatt i april 08 Før vi fikk Zita og Zanna til Tibbehaugen.