Les med omhu, og gleden blir enda større!

Å KJØPE EN VALP

Det er mange ting å ta med i betraktningen når du vurderer å skaffe deg en hund. Har du tid til å ta deg av valpen? Vil valpen måtte klare seg alene i mange timer mens du er på jobb? Eller har du kanskje muligheten til å ha med deg valpen på jobb den første tiden? Eller det aller beste; har du en mulighet for å kunne ta deg fri i begynnelsen for så gradvis å venne valpen til å være alene? Det som er viktig å være klar over er at valpen er en baby med alt hva det innebærer. Dvs. at det kan bli nattevåk i begynnelsen, valpen må ofte ut å gjøre fra seg, den vil tygge på alt mulig pga at den klør i tennene osv.

Å anskaffe seg en hund bør ikke være en impulshandling! Dette er et familiemedlem som du skal leve med i 12-15 år fremover. Da er det viktig at dette er gjennomtenkt slik at dere får gjensidig glede av hverandre.

Tispe eller hann?

Når det gjelder tibben er det blitt sagt at hannen er mer familiehund enn tispen. Vår erfaring er imidlertid at dette går mer på individ enn på kjønn.

Tispen: har løpetid 1-2 ganger i året, kan bli plaget av falsk drektighet

Hannen: "Løper" hele året, kan bli frustrert og masete når det er en tispe med løpetid i nærheten. Markerer mer enn tispen.

Hva vi forventer oss av deg som valpekjøper:

- Vi forventer at dette å skaffe valp er nøye gjennomtenkt, og ikke en impulshandling.

- Vi ønsker at du viser oppriktig interesse for valpen, også i tiden før du henter den.

- Etter levering ønsker vi at du holder kontakten, at du sender info og gjerne bilder av valpen.

Når du kjøper hund fra oss vil følgende være inkludert i prisen:

- En valpeperm (inneholdende bl.a kjøpekontrakt, foreløpig stamtavle, info om foreldrene, matseddel m.m.)

- Den vil også ha fått ormekur fire ganger før den reiser.

- En helseattest som ikke skal være eldre enn 1 uke

- Valpen vil være registrert i NKK

- Et teppe med lukt fra mor og søsken

- Litt leker

- Valpefôr

Valpene våre vokser opp inne i huset sammen med oss og de andre hundene. Vi prøver å gi valpene en god start i livet ved å gjøre dem vant med huslige lyder som støvsuging, slamring med kjeler, lyd fra tv/radio. Fra tre ukers alder blir de introdusert for de andre hundene i huset. Det er også viktig at de får kontakt med andre mennesker. Vi sender aldri valpene fra oss før de er 9 uker gamle. Da er det viktig at du som valpekjøper fortsetter denne pregingen og sosialiseringen.

Valpekjøper må selv komme og hente valpen - vi sender ingen valper alene med fly.  Det er viktig for oss å bli litt kjent med valpekjøper slik at vi kan forsikre oss om at valpen kommer til rett familie. Vi har ikke noe imot å selge valper til barnefamilier, å få en hund er en berikelse, men ansvaret for hunden skal være hos en voksenperson. Dette er noe vi ikke kan understreke nok! 

Vi krever ikke at hunden skal bli stilt på hundeutstillinger, men anbefaler å delta på miljøtreninger. Dette er kjekt for både valp og familie. Dersom kjøper ønsker å stille hunden, så hjelper vi gjerne til med råd og veiledning.

Vi ønsker å holde tett kontakt med kjøper i tiden rett etter at valpen har flyttet. Det kan være en trygghet både for kjøper og oppdretter. Det dukker gjerne opp en del spørsmål, og vi på vår side ønsker å få vite hvordan det går med valpen, om den tilpasser seg det nye miljøet fort (noe som den vanligvis gjør) osv. Kan heller ikke understreke nok hvor kjekt det er med et bilde i ny og ne, eller bare en kort melding om at valpen har det bra!

TIBETANSK SPANIEL

En Tibetansk spaniel kan være både sta og stridig, og full av spillopper, men til tross for dette er den ingen umulig rase å oppdra. Akkurat som i all oppdragelse må man være konsekvent, men kjærlig. En hund som bare adlyder av redsel, er ingen lykkelig hund. Siden rasen er sta, må eieren være staere. Man må aldri la hunden vinne. Hunden er et flokkdyr, og nå er det du og din familie som er hundens nye "flokk". Som i alle flokker finnes det en leder, og det er du, og ikke valpen, som er leder.

Vår erfaring med tibben er at den er en enkel og grei hund som det tar forholdsvis kort tid å lære opp. Man må være tålmodige og aldri straffe hunden for at den gjør noe galt - en tibbe har meget god hukommelse og glemmer sjelden en dårlig opplevelse. Rasen er stolt og må ikke kues.

SOSIALISERING

En valp bør være godt sosialisert når den kommer til sitt nye hjem 9 uker gammel. Men det er viktig å fortsette denne treningen ved å ta valpen med seg på besøk, la den treffe andre hunder, la den bli vant med trafikk osv. Løft aldri valpen opp når det kommer andre hunder, da vil den tro at den har grunn til å være redd. Valpen bør få gjøre sine egne erfaringer, og skulle den være litt usikker, må man ikke tvinge valpen. Ignorer valpen, snakk med det "farlige", og vis på den måten at dette er ingenting å være redd for. Hvis valpen etter en stund selv tar kontakt med det "farlige", må den få ros og gjerne en godbit.

STELL

Å stå rolig på et bord mens den blir undersøkt av eieren, er det eneste en valp må lære seg, utenom det å være stueren, komme på innkalling og gå i bånd. Det at valpen lærer seg å stå rolig på bordet kan komme til nytte, ikke bare på utstillinger, mens også hos veterinær. 

Tibben er en lettstelt rase og man trenger ikke bruke masse tid på pelsstell, men for å venne valpen til å bli tatt på, kan det være lurt å ta en liten økt hver dag. Sjekk spesielt pelsen bak ørene og buksene for her har det lett for å floke seg. Valpepelsen skal børstes mot hårene mens man børster med hårene på en voksen tibbe. Pelsen på brystet børster man fremover og oppover. Ørefranser og fransene på baksiden av bena, børstes forsiktig nedover. Den lille valpen skal ikke bades for ofte mens en voksen tibbe kan bades ca annenhver måned eller når den lukter hund. Bruk da en sjampo spesielt beregnet på hunder. 

Sjekk også tenner og tannkjøtt ved å løfte forsiktig på leppene. Valpen mister melketennene ved 4-5 måneders alder. Er ikke alle tennene felt ved 6-7 måneders alder, bør man få dem trukket.  Øynene vaskes med en bomullsdott dyppet i kokt, lunkent vann eller man kan få kjøpt øyebadevann på apoteket. Et annet tips dersom det renner fra øynene, er å bruke melittapose – den suger fort opp fuktigheten under øynene.

Avslutt gjerne med en godbit og masse ros, på den måten vil valpen forbinde bordøkten med noe positivt.

Man bør også tidlig venne valpen til at man klipper klørne og kikker valpen i ørene osv. Da kan det være lurt å venne valpen til å ligge rolig på rygg i fanget på eieren. Klø den gjerne litt på brystet og snakk med rolig stemme hvis den er urolig. Etterhvert vil valpen se på denne stunden som en kosestund. Før man for alvor begynner å klippe klørne, kan det være lurt å dunke klotangen lett over klørne slik at valpen blir vant til klotangen.

STUEREN

For å få valpen stueren, er det viktig å ta valpen ut til faste tider og etter faste hendelser, som etter at valpen har sovet, spist eller lekt. Kjeft ikke på valpen dersom uhellet skulle skje, men ros masse når den gjør fra seg ute. Ser man at valpen har tenkt å tisse, løfter man bare valpen ut.

INNKALLING

Grunnlaget for all trening er at man har god kontakt med hunden. Det er flere måter å trene kontakt på; en måte er at man putter en godbit i munnen og idet hunden har øyekontakt, spytter man godbiten ut. Etterhvert kan man, i stedet for å putte godbiten i munnen, ha den i hånden, legge armene bak ryggen og idet hunden tar kontakt, gi godbiten. Hvis man har mulighet til å la hunden gå løs, er det viktig å trene innkalling. En regel er at det alltid skal være kjekt å komme til eieren, så her er det viktig med MASSE ros og godbiter. I begynnelsen kan man også rose hunden hvis den tar kontakt uoppfordret. Det man gjør er at man kaller på valpen med et kommandoord (f.eks. "kom"). Når hunden er kommet helt bort til deg, gjenta kommandoen og ros/gi godbit. Ta aldri bånd på hunden med én gang, den lærer da fort at det ikke lønner seg å komme for da er det slutt på friheten! Rop aldri på valpen når den er opptatt med noe, men la den gjøre seg ferdig med det den var opptatt av. Vil hunden likevel ikke komme, går man bare bort og henter hunden.

Å GÅ I BÅND

Å lære hunden å gå pent i bånd kan være litt vanskelig til å begynne med. Ha gjerne med en godbit eller en leke og prøv å lokke hunden med. Stopper hunden opp, kan du gå tilbake til hunden og prøve igjen. Rykk aldri i båndet eller dra valpen etter deg.

VÆRE ALENE HJEMME

Valpen bør også tidlig lære seg å være alene. Man kan starte med å la valpen være alene i et rom mens eieren er i et annet. Etterhvert kan man forlate huset, men kun i noen få minutter til å begynne med. Øk så tiden gradvis. Det beste er at valpen ikke opplever at vi går (men den må selvsagt oppdage at den er alene). Prøv derfor å forlate valpen når valpen er opptatt med noe eller når den sover. Når en kommer tilbake skal det ikke settes i gang med voldsomme hilseritualer, men heller oppføre seg som om en ikke har vært borte i det hele tatt. Fall aldri for fristelsen å gå inn til valpen når den hyler. Vent alltid til den er rolig og gi den så godbit/ros.

En god regel er at man aldri straffer uønsket atferd, men roser når hunder viser ønsket atferd. Gjør f.eks. hunden utfall mot andre hunder er det bedre å ignorere hunden enn å kjefte. Ved å få kjeft har hunden nemlig oppnådd oppmerksomhet, selv om denne oppmerksomheten var negativ. Hvis hunden har vært stille i mer enn 3 sekunder (tell tusen og en, tusen og to...), gi ros. Hunden vil nemlig knytte to begivenheter sammen dersom de er nærmere enn 3 sekunder i tid, så får den ros før 3 sekunder er gått, oppfatter hunden det som om den får ros fordi den bjeffet, og ikke fordi den ble stille.


Kopiert fra
http://www.lyngtunet.com/ 


  © COPYRIGHT  og takk for flotte ord her, Vibeke Jensen hos Kennel Lyngtunet.
  Og for bruken på min hjemmeside! Man skal jo spørre om lov. :))